Nalazite se ovde: Početna

:: Forma VS :: Jungle ::

Obavezna sedišta za decu

El. pošta Štampa PDF

Od 10. decembra u Srbiji stupa na snagu novi zakon po kome će sva deca do tri godine biti obavezna da se voze na zadnjem sedištu automobila u propisanom autosedištu. Pored roditelja, i taksisti će morati da nabave autosedišta, ukoliko žele da voze i decu mušterija.

Zbog ovog zakona će, kako stručnjaci procenjuju, svake godine biti potrebno 100 000 sedišta, što će biti veliki udar na budžet roditelja, naročito onih koji imaju dvoje male dece. Novčana kazna za one roditelje koji se ogluše o ovaj zakon će se kretati između 15 000 i 30 000 dinara.

Bezbednost deteta u kolima je od velike važnosti. Ukoliko se dečija autosedišta ne koriste pravilno, rizik od povrede prilikom saobraćajne nezgode se znatno povećava. Veličina autosedišta mora da odgovara uzrastu deteta, jer se novorodjenčad i mala deca stavljaju u različite položaje.

Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo. Možda deluje jednostavno, ali većina roditelja postave sedište nepravilno. Između deteta i pojasa ne bi trebalo da stoji ništa, izuzev njegove odeće. Ukoliko postavite ćebence između, pravilan položaj će biti onemogućen. Autosedište bi trebalo uvek postaviti na zadnje sedište, naročito u kolima sa vazdušnim jastucima. Deca su pretrpela veće povrede kada se vazdušni jastuk otvori. Ukoliko vozite dvosed, sedište maksimalno povucite u nazad.

Prilikom kupovine sedišta obavezno proverite deklaraciju, datum proizvodnje i uputstvo za upotrebu. Zbog zamora materijala, slabljenja plastike i šavova tkanina, dečije sedište ima rok trajanja do osam godina.

Da bi vožnju učinili prijatnijom, najbolje je da u kolima uvek imate neku igračku za igru. Punjena životinja ili slikovnica, animiraće vaše dete, a vi ćete moći da se skoncetrišete na put.

 

Anketa

Sedišta za decu su po vama:
 

Veleprodaja

Serdar Janka Vukotića 10
11030 Beograd
Republika Srbija
tel/fax: +381 11 250 5395

e-mail: info@formavs.com
web: www.formavs.com

Maloprodaja

Pohorska 20
11070 Novi Beograd
tel: +381 11 319 5969

Trgovačka 8
11030 Beograd
tel/fax: +381 11 251 0508