Nalazite se ovde: Početna

:: Forma VS :: Jungle ::

Značaj igre u životu dece

El. pošta Štampa PDF

Najbitiniji deo dana u životu Vašeg deteta je vreme posvećeno igri. Deca se u toku svog odrastanja igraju sa različitim igračkama na različite načine, a svaka od njih utiče na njegov rast i razvoj.

Igra je prirodna, instiktivna aktivnost Vaše bebe u kojoj se prožima učenje i zadovoljstvo. Već u prvim danima, upravo kroz igru, bebe grade osnovu za otkrivanje sveta oko sebe. I dok pričate Vašoj bebi, ona kroz interakciju uči da se vezuje za ljude, gradi poverenje i razumeva osnovne emocije.

 

Tokom prve godine dete reaguje na svetle boje i nežne zvuke. Muzičke vrteške i igračke na navijanje su idealne za ovo doba. U tom periodu beba upoznaje svoje telo i uči da ga kontroliše (u prvim mesecima se razvija koordinacija između oka i ruke). Dok se igra, dete pamti i prepoznaje oblike, uočava razlike među njima.

Prosečna beba od godinu i po dana polovinu svojih budnih sati provede u igri. Tada su im omiljene igračke koje se pokreću kao što su zvečke, mobilni telefni, kola i mekane igračke, koje u isto vreme podstiču njihovu maštu.

U periodu od 3 do 5 godina deca se igraju igre pretvaranja, preuzimanja uloga, u kojima razvijaju jezik i odnose sa drugom decom, a najviše vole igračke koje podsećaju na one predmete koji se koriste u svakodnevnom životu- kuhinjski pribori, alati, pegle, lutke i akcioni heroji. Tada uživaju i u aktivnoj igri u prirodi, ljuljaškama, toboganima i penjalicama. Pošto razvijaju logiku i memoriju, možete sa njima da igrate igre pamćenja, domine, igre slaganja slika...

Igrajući se sa igračkama, dete analizira način njihovog funkcionisanja, rešava probleme, fokusira se na zadatke i za to vreme doživljava prijatno osećanje uspeha, ali i njemu suprotno, neprijatno osećanje neuspeha. Stiče nove veštine, a sa njima raste i njihovo samopouzdanje.

U tim trenucima razvija se kreativnost, vođstvo, otkrivaju se interesovanja, i zbog toga je presudno da odrasli ne pokušavaju da kontrolišu njihovu slobodu u igri i nameću brojna pravila. Dok se vaše dete igra sa drugom decom, ono uči da radi u grupi, da pregovara i rešava konflikte.

Kada deca dospeju u određeno doba, postaju sama sebi dovoljna za igru. Televizija, video igrice i internet okupiraju najveći deo slobodnog vremena Vašeg deteta i zbog toga bi trebalo postaviti granice na njihovo korišćenje. Treba se izboriti sa iskušenjima pasivnog načina igranja i podsticati decu da se što više igraju u prirodi.

Veliku ulogu u svakoj igri imaju roditelji. Vi bi trebalo da razmišljate o slobodnom vremenu u kojem će Vaše dete moći nesmetano da se igra, ali i da se potrudite da u nekim igrama pronađete svoje mesto. U tim trenucima, zaboravite na probleme i budite maštoviti i kreativni zajedno sa njima.

 

Poslednje ažurirano ( četvrtak, 24 januar 2013 15:32 )  

Anketa

Sedišta za decu su po vama:
 

Veleprodaja

Serdar Janka Vukotića 10
11030 Beograd
Republika Srbija
tel/fax: +381 11 250 5395

e-mail: info@formavs.com
web: www.formavs.com

Maloprodaja

Pohorska 20
11070 Novi Beograd
tel: +381 11 319 5969

Trgovačka 8
11030 Beograd
tel/fax: +381 11 251 0508